Какво е нашето „hygge“?

“Hygge”, като концепция, като усещане и като начин на живот води своето начало от датския дом. Нашето първо докосване до “хюге” беше по време на първите ни дни в Дания, разхождайки се по “Strøget”. Там видяхме малките пламъчета (понякога не толкова малките), които неизбежно привличаха поглед. Видяхме много горящи свещи по масите или вътре в домовете. Видяхме приглушеното осветление, което се беше настанило трайно в домовете, въпреки така или иначе липсата на слънце през зимата.

Но какво, всъщност, беше това “хюге”? Отне ни известно време да го разберем. То е нещо като “айлякът” в Пловдив: не се разбира лесно. “Айлякът” се “бичи”. Хюге е начин на живот.

Хюге е спокойствие и уют. Хюге е дебелото одеяло, в който потъват уморените крака пред живия огън в камината. Хюге е лека, приглушена светлина, идваща като че ли незнайно от къде, по-скоро успокояваща, отколкото осветяваща.

Хюге е в приятният аромат на канела, докато излегнат на дивана пиеш gløgg, очаквайки или изпращайки Коледа. Хюге е в задушевният разговор с близки и приятели, докато съзерцавате езерото отсреща, завити в дебело одеяло, което така или иначе е необходимо през повечето време по датските ширини.

Хюге е и в миризмата на прясно изпичащият се за вечеря хляб. То е и в дъха на горещ шоколад (или кафе) рано сутрин или късния следобед.

Нашата дума “уют” описва донякъде датското “hygge”. Хюге е простичкия, човешки уют, който постигаш лесно, но който търсиш и запомняш дълго. Хюге е да приемаш нещата спокойно, да освободиш себе си, намирайки едновременно и себе си, и другите около теб.

Звучи сложно. Но не е.

Нарекохме нашите продукти и нашият бизнес “Хюге” в желанието си да помогнем за създаването на този уют и при вас, нашите клиенти и приятели. Създадохме продуктите ни с надеждата те да помогнат за това уникално усещане за спокойствие, синхрон с природата и най-вече със себе си.

Днес ние започваме с два продукта, които се надяваме да ви служат вярно и да ви помогнат за приятното усещане за “хюге” около вас.